Istoria hamacelor în lume și proveniența lor

Hamacul a devenit cunoscut în rândul europenilor în momentul cuceririi Indiei de Vest. Defapt si denumirea de hamac provine din aceasta regiune, din cultura Taino. Taino este un grup etnic din insulele Caraibe. Unul dintre motivele pentru care hamacele au devenit atât de populare în America Centrală și de Sud a fost faptul că prin suspendarea lor, locuitorii au fost mai bine protejati de serpi, furnici, scorpioni și alte insecte sau animale. Hamacul a fost introdus în Europa de catre Cristofor Columb.

Căutând mai multe despre istoria hamacelor am aflat că hamacul a devenit popular prima dată printre marinari, deoarece din cauza spatiului limitat de pe vase, s-a introdus hamacul în locul paturilor permanente. Totodată ele ofereau un somn mult mai confortabil deoarece se echilibrau indiferent de mișcarea navei. Înainte de adoptarea hamacelor, unii marinari erau răniți în timp ce dormeau în momentul în care treceau printr-o zona cu furtună. Ulterior se foloseau și saltele care erau introduse în hamac pentru a-i proteja de frig. Mulți marinari au fost atât de atașați de aceste hamace încât le luau cu ei pe uscat sau cand mergeau în concediu. Astfel hamacul a cucerit și uscatul și a devenit simbolul relaxării, al concediului și a unui mod de viață simplu și degajat.

În jurul anului 1590, hamacele au fost utilizate pe navele de transport. Royal Navy au adoptat hamacele din pânză în 1597. Hamacele au fost folosite în mod regulat de marinari pentru a dormi pe punțiile navelor de război datorită spațiului limitat pentru instalarea paturilor permanente. Totodată ele ofereau un somn mult mai confortabil deoarece se echilibrau indiferent de mișcare navei.

Hamacele au fost folosite de asemenea și pe navele spațiale datorită spațiului mic pe care îl aveau. În timpul programului Apollo, modulul lunar a fost echipat cu hamace pentru Comandant si pentru pilot.

În Mexic, hamacele sunt realizate în satele din jurul capitalei Yucatan, Merida și sunt vândute în întreaga lume.

Pe scurt despre istoria hamacelor.